Nem tudom, Ti hogy vagytok ezzel, de nálunk a karácsonyi mézes évek óta hagyomány. Együtt sütjük Anyuval, ajándékozunk is, tökéletesen mutat a fenyőfán és az asztalon is. Idén már meg is sütöttük az első adagot (igaz, még nem díszítettük ki őket), szóval ha kíváncsiak vagytok a mi receptünkre, vagy szeretnétek látni hogy készültek ezek az alkotások, kattintsatok. :)
Pihentetés nélküli mézes
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 4 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál mézessütemény fűszerkeverék (Kotányi-t használunk mi, de pl. a Lidl-is jó, csak ennél kevésbé ízesebb, a Lucullus meg sokkal fűszeresebb )
- 1 teáskanál örőlt fahéj
- 30 dkg porcukor
- 30 dkg Rama
- 250 g méz
- 3 tojás
Elkészítése:
A lisztet a szódabikarbónával, a mézessütemény főszerkeverékkel, fahéjjal és a porcukorral összeforgatjuk. A szobahőmérsékletű (ez fontos, ha megolvasztod, nehezebben áll össze a tészta, nem lesz normális állaga) margarint elmorzsoljuk benne, majd a mézzel és a tojásokkal összedolgozzuk. Akkor jó, ha közepesen kemény tészta lesz belőle.
Ezután a meglisztezett gyúrólapra tesszük, 3 egyforma cipóra osztjuk. A cipókat egyenként 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk és különböző formájú kiszúróval kiszaggatjuk.
Kizsírozzuk a tepsit és kb. 1-2 centire egymástól beletesszük a kiszaggatott formákat.
A mézes formákat cukormázzal/mandulával/dióval/aprított mogyoróval is díszíthetjük.
Mi mindig cukormázzal díszítjük, szerintem ennek van igazi karácsonyi hangulata. :)
A cukormáz:
2 tojásfehérjéhez 25-30 dkg porcukrot + egy ici-pici ecetet/citromlét adunkEzeket úgy dolgozzuk össze, hogy sűrű folyós massza legyen. A masszából egy kis adagot habzsákba/díszítőtömlőbe (vagy simán tűvel kiszúrt zacskóba tesszük, de pl. van olyan ismerősöm, aki összeteker egy A4-es lapot - így mondjuk nekünk sosem sikerül) töltünk, és ezzel tetszés szerint kidíszítjük a megsült mézeseket. :) Meg kell várni, amíg megszárad, utána lehet ajándékozni, díszíteni, vagy megenni! :)
Ha valaki elég bátorságot érez nyugodtan csinálhat mézeskalácsházikót is. :)
Mi ezt a mintát szoktuk használni: 1. LINK de szerintem ez is cuki lehet, valószínűleg idén ki is próbáljuk majd a második adagnál :) 2. LINK
Egy a lényeg: a házikót olvasztott cukorral ragasszátok össze, ami hamar szilárdul, így nagyon könnyű vele dolgozni. :) Vigyázzatok, mert a forró cukor szó szerint éget!
Ez a tavalyi munkánk eredménye:
Kellemes karácsonyi sütögetést kívánok Nektek! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése